Kako donijeti odluku i koga poslušati?

S diplomom srednje škole u rukama, treba nastaviti dalje…ali gdje? Da li da studiram ili da radim? Ako ću studirati, šta da upišem?

Ovo je jedna od najtežih i najvećih odluka koje ćeš donijeti u svom mladalačkom životu a koja će obilježiti veliki dio tvoje budućnosti.

Bilo da pripadaš onoj grupi mladih koji već dugo znaju šta žele ili grupi onih koji su neodlučni, sigurno je da takva odluka može da te zabrine i predstavlja ti određeni teret.

Kako da znaš koji je put ispravan? Kako da znaš na šta se fokusirati, koji su važno faktori i na osnovu čega odlučiti? Na osnovu ocjena, svojih želja, vještina, poslušati roditelje jer oni su “stariji i pametniji” i upisati fakultet koji će ti donijeti siguran posao u budućnosti? Čemu i kojoj karijeri težiti?

Hiljadu i jedno pitanje u glavi, i to je sasvim normalno i OK.

Ono što ti može pomoći u početku je da istražiš svoje interese, jer interesi su ključni prilikom izbora i odlučivanja o tome šta bi mogao/la da radiš većinu svog života. Važno je da radeći uživaš, jer sve dok te ono čime se baviš ne zanima, teško da ćeš uživati.

Posao kojim ćeš se baviti u budućnosti, obilježit će donekle tvoju ličnost, odredit će kvalitet tvog života, društveni položaj i ono što je najvažnije, utjecat će na tvoje svakodnevno zadovoljstvo odnosno nezadovoljstvo.

Zbog svega navedenog, važno je da prije svega upoznaš sebe, svoje interese, lične karakteristike, sposobnosti i potrebe, kako bi znao/la koji posao ti odgovara i u kojem poslu možeš da ostvariš svoje najveće potencijale. Važno je i da istražiš različite oblasti, kako bi se upoznao/la sa svim prilikama i mogućnostima koje postoje u svijetu zanimanja, a sve kako bi tvoja odluka bila što temeljitija i sigurnija.

Roditelji igraju veoma važnu ulogu u savjetovanju prilikom odlučivanja o nastavku tvog školovanja, ali  mogu iz najbolje namjere doprinijeti tvojoj pogrešnoj odluci. Jednim dijelom je to kako bi te zaštitili i smanjili rizike za tvojim neuspjehom na minimum, a drugi razlozi su njihova sumnja u zrelost i sposobnost tvog samostalnog odlučivanja. Na taj način, mogu tvoje ambicije, želje i potencijale zanemariti i donijeti odluku umjesto tebe, misleći da rade ispravnu stvar.

Postoji niz načina na koje možeš ispravno pristupiti procesu donošenja odluke o svom daljem obrazovanju ili razvoju  karijere. Jedan od načina je da potražiš stručnu pomoć, jer postoje ljudi čiji je posao upravo savjetovanje i pomoć u procesu odabira buduće karijere. Koristeći se različitim metodama procjene tvojih ličnih osobina, afiniteta, interesa i vještina, sprovode proces profesionalne orijentacije.

Uz pomoć profesionalne orijentacije, koja podrazumijeva opsežno testiranje, upoznaješ sebe i svoje potencijale, otkrivaš koja su to zanimanja koja tebi najviše odgovaraju i u kojima možeš da ostvariš svoj puni potencijal.

Kada na takav način doneseš samostalnu odluku o svojoj budućnosti, sigurno ćeš se baviti poslom u kojem ćeš u svakom momentu uživati.

Tim stručnjaka psihologa u Career4Me pruža uslugu profesionalne orijentacije djeci i mladima na kraju osnovne i srednje škole, kao i svim ostalim starijim uzrastima.

Asima Bratanović